Bommelse Aardbeien
De aardbeienplanten staan in potten op goten. Wij telen onze Bommelse aardbeien in tunnelkassen en buiten. De aardbeien liggen dus niet op de grond en zijn mooi schoon. Hierdoor is er ook veel minder kans op schimmels en beschadiging. Voor de bestrijding van ziektes en schadelijke insecten maken we zoveel mogelijk gebruik van biologische bestrijding. Soms is er echter een acuut probleem waar zo snel mogelijk iets aan gedaan moet worden. Dan kunnen we niet zonder chemische bestrijding, maar we proberen dit zoveel mogelijk te beperken. Wij plukken van mei tot oktober.
De groei
De aardbei is eerst groen, dan wordt hij wit en als de aardbei helemaal rijp is, is deze mooi rood van kleur. Het duurt ongeveer 8 weken tot een aardbeienplant heerlijke rijpe aardbeien geeft.
Een gedeelte van de stekjes wordt vanaf augustus opgeslagen in de koelcel waar de temperatuur 1º onder nul is. Zo staat het groeiproces van de plant stil. Uit verschillende proeven is gebleken dat aardbeiplanten betere vruchten geven als ze ongeveer twee weken in een koelcel geplaatst worden. Men kan zo tevens op ieder moment de benodigde portie planten uit de koelcel halen en planten. Men laat de plantjes eerst zo traag mogelijk terug ontdooien. Dit kan 3 tot 4 dagen duren. Doordat niet alle aardbeienplanten tegelijk geplant worden zijn er dus het hele jaar door aardbeien verkrijgbaar.
Aardbeien die in de buitenlucht worden geteeld (natuuraardbeien) krijgen op de natuurlijke manier water. Als dit te weinig water is voor de aardbeienplant maakt de teler gebruik van beregening. Het beregenen gebeurt door middel van sproeiers. Wanneer de aardbeien in een kas of tunnel staan wordt er water gegeven via druppelslangen. Deze slangen geven een aantal druppels water aan de aardbeienplant. Deze druppels bestaan niet alleen uit water, maar ook uit voeding voor de aardbeienplant.
Na een paar weken groeien ontstaan er bloemetjes in de aardbeiplant. Dit betekent dat het tijd is om de bijen, hommels en andere insecten in de kas te zetten. Deze insecten nemen namelijk deel aan het bestuivingproces. Ze zorgen niet voor de daadwerkelijke bestuiving, want de aardbei is een zelfbestuiver en doet dit dus zelf. De insecten zorgen er juist voor dat de aardbei een mooie ronde vorm krijgt. Zonder de hulp van de insecten krijg je misvormde en kleine aardbeien. Hier ziet u onze aardbeien op een plukkar. Corina plukt hier de eerste aardbeien van het seizoen.
De pluk
En dan maar hopen op een goede oogst. Die oogst gebeurt volledig met de hand om de tere vruchten niet te beschadigen. Daardoor neemt de oogst verschrikkelijk veel tijd in beslag. Elk aardbeirek moet immers meerdere keren geoogst worden, want niet alle aardbeien zijn op hetzelfde moment rijp.
Na het plukken van de aardbeien worden deze gesorteerd en in verschillende doosjes verpakt. Het grootste deel van de aardbeien wordt verkocht in onze Landwinkel. Ook is het leuk en lekker om onze eigen teelt aardbeien in een streekpakket te doen.
Plukken van de aardbeien buiten en binnen. Mooi handwerk, zeker als het zonnig weer is, plukt Corina met plezier!
Sonata en Elsanta
Wij krijgen onze aardbeien van aardbeienplanten, die we bij de kweker inkopen. De aardbeien zijn van het ras Sonata en Elsanta.
Deze rassen geven een stevige aardbei met een goede smaak en een heerlijk aroma. De hoge productie, stevigheid en grote houdbaarheid van de vruchten zijn erg geschikt voor ons als kweker. Leuk detail is dat wij van onze Bommelse aardbeien van het ras Sonata zelf jam maken en aardbeienbier en aardbeienwijn laten maken. De aardbeienwijn heet dus Sonata wijn en het bier heet aerebezems bier. Helaas hebben we op dit moment geen brouwer voor ons aardbeienbier en aardbeienwijn. We zijn nog op zoek naar een alternatief!